Alcoholverslaving heeft enorme impact

Alcoholverslaving | SolutionS Center

Een drankje nemen op zijn tijd is in onze wereld volkomen geaccepteerd, maar vergeet daarbij nooit dat vervallen tot een alcoholverslaving daarbij op de loer ligt! Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van teveel alcoholgebruik, voornamelijk doordat het zo ontzettend gewoon is dat er een alcoholische versnapering genuttigd wordt op vele momenten. Door deze sociale acceptatie van drank, zien we de risico’s op een alcoholverslaving nogal eens over het hoofd, maar dit kan heel geleidelijk ontstaan en uiteindelijk tot veel problemen leiden. Een verslaafde kan financieel in de problemen raken, omdat flessen drank nu eenmaal redelijk prijzig zijn. Hij of zij zal minder goed gaan functioneren, bijvoorbeeld doordat er sprake is van vaak verslapen en te laat komen op afspraken. Er zullen lichamelijke problemen optreden, zoals trillingen als er niet vaak genoeg gedronken wordt. Uiteindelijk kan men de lever kapot drinken en ook andere organen ernstig aantasten. En vergeet vooral ook niet de invloed van een alcoholverslaving op het gezinsleven. Vaak gaat het gepaard met gewelddadig gedrag en het afstoten van anderen.

Van normaal gebruik naar alcoholverslaving

Doordat drankgebruik zo sociaal geaccepteerd is, anders dan bijvoorbeeld harddrugs, is het lastig om een grens te trekken voor velen. Veel mensen zullen ook niet door hebben dat zij langzaamaan aan het verschuiven zijn van gewoon drankgebruik richting een alcoholverslaving. Wanneer is er nu echt van een verslaving sprake? Daar zijn verschillende richtlijnen voor opgesteld, men heeft het over een alcoholverslaving op het moment dat:

  • er meer dan 2 tot 3 alcoholische consumpties per dag genuttigd worden
  • er geen controle meer is over het eigen drankgebruik
  • het normale functioneren wordt aangetast

Je ziet dat het dus niet eens gaat om heel grote hoeveelheden wil je verslaafd raken aan dit product. Drie drankjes per dag krijg je zo binnen als je regelmatig bij het eten een wijntje drinkt en ‘s avonds nog een drankje neemt. Bovendien zijn er nog de nodige borrels van het werk en feestjes van familie en vrienden waar ook de nodige alcohol vloeit. Vaak is het zo dat men je er zelfs op aankijkt als je kiest voor een niet-alcoholische versnapering. Door deze factoren is het niet zo moeilijk voorstelbaar dat mensen langzaam van gewoon verbruik vervallen tot een alcoholverslaving.

Afkicken met hulp

Heb jij na het lezen van bovenstaande richtlijnen het idee dat er bij jou ook sprake zou kunnen zijn van een alcoholverslaving of ken jij iemand in jouw omgeving die echt meer drinkt dan hiervoor aangegeven werd? Dan is een behandeling verstandig, zo niet noodzakelijk. Gelukkig kun je tegenwoordig heel goed terecht bij diverse instellingen om behandeld te worden voor verslavingsproblemen. Een uitstekende kliniek op dit gebied is SolutionS Center. Zij bieden verslavingszorg voor alle soorten verslavingen, niet alleen voor alcohol, maar bijvoorbeeld ook voor gokken, medicijnen, drugs en andere gedragsverslavingen. Doordat zij een officieel erkende GGZ-instelling zijn, zullen de kosten van behandeling door jouw zorgverzekeraar gedekt worden. Bij een alcoholverslaving kunnen zij verschillende vormen van behandeling bieden. Je kunt volledig in hun afkickkliniek opgenomen worden, wat als voordeel heeft dat de behandelaars altijd in de buurt zijn, je intensief behandeld kunt worden en er geen verleidingen in de buurt zijn. Maar functioneer jij nog voldoende, kun jij bijvoorbeeld gewoon je werk nog doen, dan is volledige opname niet wenselijk omdat je dan bijvoorbeeld je baan kwijt kunt raken. Voor die personen bieden zij ambulante zorg, waarbij je frequent bezoeken aan hen brengt voor behandeling. Is er bij jou of bij iemand uit jouw omgeving sprake van alcoholverslaving? Neem dan contact op met SolutionS Center en bespreek hoe zij hulp kunnen bieden. Lees meer…