Is een cursus gesprekstechnieken iets voor jou?

Ik had al jaren moeite met het aangaan van gesprekken met mijn meerderen, en bleef daardoor steeds hangen in dezelfde functie op mijn werk. Ik wist dat er meer in zat maat wist gewoon niet hoe ik zo’n gesprek aanging. Daarom heb ik op een gegeven moment de cursus gesprekstechnieken via gesprekstechnieken.com gevolgd. Deze heeft echt veel voor me betekend, want daarna stond ik nooit meer met mijn mond vol tanden. Ik heb toen een afspraak met mijn leidinggevende gemaakt en heb diegene verteld waarom ik vond dat ik promotie verdiende. Met een aantal goede argumenten had hij er eigenlijk niets op tegenin te brengen, en dus heb ik die ook gekregen. De cursus gesprekstechnieken heeft me heel veel geleerd, en de technieken pas ik nu niet alleen toe op mijn werk maar ook in mijn privéleven. Het is namelijk een heel algemene cursus, die niet enkel gefocust is op werk en gesprekken met meerderen. Je kunt je voorstellen dat ik ook privé gezien vrij verlegen was (en soms nog steeds ben) maar dankzij deze cursus gesprekstechnieken durf ik wel meer uit mijn schulp te kruipen en begrijp ik vaak veel sneller wat de ander bedoelt en van mij verwacht. Daar kan ik vervolgens een goed onderbouwd antwoord op geven wat me helpt om aan te geven wat ik nodig heb. Je zou kunnen zeggen dat de cursus me veel rust heeft gegeven, puur dat ik meer voor mezelf op durf te komen.

Cursus gesprekstechnieken voor betere communicatie

De dingen die je tijdens deze cursus gesprekstechnieken leert hebben eigenlijk allemaal betrekking op beter en helderder communiceren. Je leert er bijvoorbeeld het volgende:

  • Omgaan met weerstand van je gesprekspartner
  • Hoe je een open en geïnteresseerde houding aanneemt
  • Hoe je makkelijk een gesprek samenvat
  • Hoe je non-verbale communicatie effectief kunt inzetten
  • Hoe je de regie neemt tijdens een gesprek

Al deze zaken gaan je helpen om meer uit je communicatie met anderen te halen, of het nu om je werk art of om je privéleven, dat maakt niet uit. Ik merkte na deze cursus gesprekstechnieken dat ik me zowel beter kon uiten op mijn werk als bij andere mensen. We hebben bijvoorbeeld wel eens discussies met familieleden, en daar kan ik me nu veel beter verwoorden. Mensen liepen voorheen altijd over mij heen, maar nu heb ik gewoon op een kalme wijze mijn woordje klaar, zonder agressief te communiceren. Want je moet natuurlijk ook weer niet de andere kant uitslaan.

Samen met je collega’s deze cursus volgen

Als je het mij vraagt was het goed geweest om samen met mijn collega’s deze cursus gesprekstechnieken gevolgd te hebben. Het is namelijk wel zo fijn als iedereen snapt waarom je dingen op een bepaalde manier aanpakt. Nu ik deze cursus heb gevolg merk ik pas hoe weinig mensen van communicatie afweten en hoeveel fouten ze tijdens gesprekken maken. Fouten en miscommunicatie die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden. Ik hoop stiekem dat mijn collega’s ervoor open staan om alsnog deze cursus gesprekstechnieken te volgen, want ik heb er veel van geleerd en voel me veel vrijer in mijn communicatie.